V-SKALETS KENNEL

 

 

                                                                

                                                                                                  Johanna och Merlene Ottey 1995

 

 

 

HISTORIA

 

Jag är född och uppvuxen i Jämtland men bor och arbetar i Åmål sen 1979. Min mor är från Röjan utanför Klövsjö så vi har stuga på Vemdalsskalet och där började mitt intresse för pointerhundar då jag som liten grabb såg Arne Bromées hundar springa framför snövesslan på fjället.

 

1980 köpte jag och min fru Maria pointervalpen Jämtens Ringa av Örjan Bromée, köpet visade sig vara lyckat. Då hon var ett år gammal visade jag upp henne på fjället för Arne Bromée. Han hjälpte mig med träningen och det resulterade i att hon  gick till segrarklass direkt. 

 

Pointeravel lockade och Ringas andra valpkull (Jämtens Lix-Jämtens Ringa) gav Norges bästa unghund 1986. Aveln har fortsatt i liten skala och nu är jag inne på 6:e generationen i min obrutna tiklinje. Till de tikar som klarat mina krav för avel har jag hittills använt mig av de fem välkända kennlarna Jämtens, Västan-åns, Black Luckys, Jo-Kjells från Sverige och den framgångsrika Karacanis från Norge. 

Det blir spännande att se om Flo-Jo II eller någon av hanhundarna från kullen med Karacanis Lille-Dart håller måttet för avel.

Karacanisvalparna höll måttet för avel, så nu går vi vidare med förhoppningsvis valpar efter Danmarks erkända kennel Fugledes.

Vill även rekommendera att para med V-skalets Snö (Messi) som har det mesta, en svart Karacanishane som finns här i Åmål. 

 

 

 

Min filosofi om hur en bra pointer ska vara är enkel:

 

- Den ska reviera i högt tempo med god kontakt tills den blir inkallad. Detta gäller på barmark och i snö, oavsett väder.

 

- Den ska hitta den fågel som eventuellt finns i det område vi befinner oss i, behandla fågeln riktigt och invänta föraren.

 

- Den ska fungera på fjället, fältet och i skogen.

 

- Den ska ha ett stabilt psyke och vara lugn i hemmet.

 

- Den ska se ut som en pointer.

 

Jag vill passa på att tacka min släktingar, familjen Göransson i Klövsjö, för att jag får använda deras fina marker på Vemdalsskalet. Enda nackdelen är det långa avståndet från Åmål.

 

 

Fredh